Home » Szolgáltatás » Befolyásolja a haladást a kerékpár guminyomás

Befolyásolja a haladást a kerékpár guminyomás

A haladás minőségét nemcsak a karbantartott alkatrészek határozzák meg, hanem az is, hogy mekkora a légnyomás a gumikban. A kerékpár guminyomás ideális értéke sok mindentől függ. Viszont figyelembe véve néhány tényezőt, mindenki egyszerűen beállíthatja a tökéletes értéket, amivel garantáltan hatékonyabb és kényelmesebbé válik a haladás. A vékonyabb gumikba, mint amilyenek az országúti vagy cyclocross bringákon vannak, nagyobb (6-9 bar) nyomásra van szükség.

A szélesebb gumikkal rendelkező biciklik esetében, mint amilyenek az MTB-k vagy a városi biciklik, kevesebb nyomásra van szükség (2,5-3,5 bar). Ott van még a testsúly kérdése is. Minél nehezebbek vagyunk, annál keményebbre kell fújni a kereket, hogy ne legyen lapos, amikor ráülünk. 70 kg alatt elég a minimum értékre pumpálni a kereket. De a túlfújással is vigyázni kell, mert attól meg túl pattogóssá válik a kerékpár, ami hosszútávon kényelmetlen.

Az alacsony kerékpár guminyomás hátrányairól röviden

Az talán még nagyobb gondot jelent, ha túl alacsony a gumikban a nyomás. Az alacsony kerékpár guminyomás miatt, a gumik gyorsabban kopnak, csökken az abroncs élettartama. A nagyobb gördülési ellenállás miatt nehezebbé válik a haladás, nem beszélve arról, hogy megnő a defekt esélyének a mértéke, mivel az alacsony kerékpár guminyomás jobban terheli a belső anyagát.

A gyártók szintén segítenek a megfelelő kerékpár guminyomás beállításában azzal, hogy a gumik köpenyén feltűntetik a minimális és maximális értéket. Az útviszonyok szintén befolyásolják a dolgot, mivel nem mindegy, hogy terepen vagy sima úton használjuk a biciklit.