Home » Webáruház » Tuja Smaragd gondozása

Tuja Smaragd gondozása

Mint minden növény így a tuja smaragd is igényli a rendszeres és megfelelő gondozást.

Ezt az örökzöldet lehet sövénynek vagy színfoltnak a kertbe ültetni. A szép egészséges növény egyik kulcsa a megfelelő tápanyagozás. Mikor már elmúltak a hidegek és már tartósan a napi hőmérséklet meghaladja a 12-14 fokot, ez március vége április eleje, tápozzuk meg a tuja smaragdokat. Vannak hosszúlebomlású műtrágyák, melyek egész évben vagy meghatározott ideig ellátják tápanyaggal a növényeket. Felhívom a figyelmet arra, hogy a gyártó által előírt mennyiséget, dózist tartsák be, mert, ha többet jutattunk ki akkor a növényt meg tudjuk égetni vagy akár tönkre is tehetjük.A hosszúlebomlású műtrágyák a földben fejtik ki igazán a hatásukat, ezért a megfelelő mennyiséget a tuja köré, a tövétől kb. 30-40 cm sugarú körben dolgozzuk be.
Vigyázzunk, hogy a gyökereket ne sértsük meg. Úgy is csinálhatjuk, hogy ebbe a 30-40 cm sugarú körbe 4-5 db 6-7 cm mély lyukakat csinálunk, és ebbe szórjuk bele a már kimért műtrágyát. Évközben a tuja smaragdot lehet még lombtrágyázni is. Ezeket a szereket bármely gazdaboltba meg lehet vásárolni. A feltüntetett adagolást és rendszerességet betartva, permetezővel fel tudjuk vinni a lombtrágyát a növényre. A növényeken évente kétszer, tavasszal és ősszel lemosó permetezés ajánlott. A lemosó permetezés álljon egy gombaölő valamint bogarak elleni szerből, természetesen itt is be kell tartani minden előírást.

A tujákat nem kell napi szinten öntözni, másfél hetente elég öntözni tavasszal és ősszel, ha nincs megfelelő csapadék. Még nyáron is elég hetente egy alkalommal, de akkor nagyon alaposan megöntözni. Amennyiben kánikula van akkor hetente 2 szer öntözzék meg. Homokos, lazább talajoknál, ahol a víz gyorsan elfolyik, ott jobban figyeljünk oda a föld nedvességtartalmára.

Télen is van egy kis tennivalók. Hóesés után a növényekről óvatosan ütögessük le vagy rázzuk le a havat. A hó súlya szét tudja nyomni az ágakat, de akár le is törhetnek. Tuja smaragd télen is vesz fel vizet és tápanyagot a földből, még akkor is ha lassú vegetációban van, ezért ha hosszú ideje nem volt csapadék akkor öntözzük meg őket. Az öntözés plusz fokokba történjen.